Social Foodfestival in Utrecht, Heel Utrecht Kookt! op de rit

RvH Foodfestival Alkmaar 9528webisteOp donderdag 22 november reikte het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden voor de tiende keer de K.F. Hein Stimuleringsprijs uit. Resto VanHarte Utrecht won voor het project ‘Heel Utrecht Kookt!’ de derde prijs. Een bedrag van 2500,- euro.

“Heel Utrecht kookt 2019 is het Social Food Festival dat we voor het eerst in Utrecht willen organiseren voor zo’n 3.000 gasten. Met deze prijs kunnen we een start maken met de organisatie,” aldus Madelon Koster, Restomanager Utrecht.  “We willen een foodfestival organiseren waar ontmoeting voorop staat. Toegankelijk voor iedereen, ook voor de mensen met een smallere beurs. Om het gehele festival te kunnen bekostigen schrijven we meerdere fondsen en donateurs aan.”

Waarom een social food festival
Foodfestivals zijn hot! Met hippe caravans en nostalgische brandweerauto's als uitgiftepunten van de heerlijkste hapjes. Maar die worden door de prijzen van toegang en hapjes vooral bezocht door mensen met een goed inkomen. Resto VanHarte wil deze ervaring ook toegankelijk maken voor mensen met een kleinere beurs en organiseert in een aantal steden ‘sociale’ foodfestivals met gratis toegang en lage prijzen. De koks en vrijwilligers van alle sociale eetinitiatieven en buurtrestaurants in de stad brengen we samen voor een presentatie van hun kunnen op een mooie festival-locatie. Resto VanHarte organiseerde eerder social foodfestivals in Alkmaar, Enschede, Haarlem en Amsterdam.

Dat het foodfestivals zijn voor iedereen, bleek elke keer weer uit de goede sfeer en het gemêleerde publiek. Jong en oud, uit alle lagen van de bevolking, ontmoetten elkaar aan lange tafels en genoten van betaalbare lekkere gerechten en culturele activiteiten.

Meer foodfestivals voor iedereen in 2019
We hopen u volgend jaar te mogen verwelkomen bij de volgende editie van de sociale foodsfestivals. Wilt u een bijdrage leveren met een foodstand, activiteit of sponsoring? Laat het ons weten via info@restovanharte.nl

Juryrapport K.F. Hein Stimuleringsprijs 2018

Het project ‘Heel Utrecht Kookt!’ spreekt de jury aan omdat het foodfestivals toegankelijk maakt voor mensen met een smalle beurs. Resto VanHarte speelt hiermee in op een actueel en hip event dat een breed publiek aanspreekt, maar maakt dit betaalbaarder en laagdrempeliger doordat sociale eetinitiatieven uit de wijk gerechten voor een schappelijke prijs aanbieden. Tevens biedt het de lokale eetinitiatieven en koks een podium. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De jury vindt het mooi dat Resto VanHarte na jarenlange ervaring met sociale eetprojecten de eigen kennis en expertise deelt om andere eetinitiatieven verder te
helpen. Ook spreekt de jury haar waardering uit over het feit dat Heel Utrecht Kookt! bijdraagt aan een inclusieve samenleving. In het project staan ontmoeting en verbinding centraal. Het is een mooie samenwerking van verschillende lokale initiatieven en organisaties. De jury hoopt dat deze lijn ook wordt voortgezet in de keuze van de muzikale en culturele invulling van het festival en ziet uit naar het evenement in 2019.

 Stimuleringsprijs2018 AnnavanKooij 9601Foto: Anna van Kooij

Nieuwsbrief ontvangen?

 

Contact