Doneer nu!

Vrijwilligster: Soheila

SoheilaSoheila (52 jaar) werkt sinds 2015 als vrijwilligster in de keuken bij Resto VanHarte Enschede.

“Ongeveer vier jaar geleden liep ik een modeshow voor Dress for Success. Dat was toen bij Resto VanHarte. Ik vond het daar erg gezellig, vooral de mensen waren erg aardig. Omdat koken mijn hobby is, heb ik meteen gevraagd of ik bij Resto kon werken en dat kon! Ik ben daar gelijk begonnen.”

Zelf Nederlands leren

“Zo’n twintig jaar geleden ben ik vanuit Iran hierheen gekomen. De eerste paar jaar waren heel moeilijk voor mij. Ik heb zelf de taal geleerd door de radio en tv. Toen ben ik naar Enschede gekomen en sindsdien woon ik samen met mijn 15-jarige zoon. Mijn zoon is het allerbelangrijkst voor mij. Ik wil echt mijn best doen voor hem. In Enschede heb ik begeleiding gekregen en uiteindelijk heb ik ook een kookcursus gekregen bij Resto. In Iran was ik boekhouder, maar dat kan ik hier op dit moment niet doen, want daar moet ik eerst allemaal cursussen en opleidingen voor volgen.”

Samosa’s maken

“Ik houd heel erg van koken, dat heb ik van mijn moeder geleerd. Een tijd geleden heb ik samosa’s gemaakt in Resto, als voorgerecht. In Iran eet je dit als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de koffie of thee, tijdens lunch, maar ook avondeten. Het is gefrituurd deeg, gevuld met aardappel, prei, knoflook, uien en allerlei soorten kruiden. En het allerbelangrijkste ingrediënt: liefde. Ik heb er zo’n 80 stuks gemaakt. Je moet ze stuk voor stuk vouwen, maar ik kan dat heel snel gelukkig. Thuis maak ik voornamelijk Iraans eten, dan kan mijn zoon dat ook leren kennen. Het lijkt daarom ook erg leuk om nog eens bij Resto een Iraans gerecht te mogen maken, want ik ken er heel veel!”

Betaalde baan vinden

“Behalve bij Resto ben ik ook vrijwilliger bij het activiteitencentrum van de Gemeente Dordrecht. En de laatste tijd doe ik ook met een groep allerlei kookactiviteiten. Dan gaan we op woensdagochtend met zo’n vijftien vrouwen koken. In de toekomst hoop ik betaald werken te vinden met koken, want dat is wat ik het liefst doe. Maar op dit moment is voor mij de eerste en belangrijkste plek Resto VanHarte. Elke dag daar is echt iets moois. Ik zie daar heel vaak blije mensen, dat is echt belangrijk voor mij. Bovendien is het handig dat iedereen daar Nederlands spreekt, want dan kunnen ze mijn Nederlands corrigeren en leer ik de taal nog beter.”

Ben je na het lezen van Soheila's verhaal enthousiast geworden om ook vrijwilliger te worden bij Resto VanHarte? Klik dan hier

Nieuwsbrief ontvangen?

 

Contact